top of page
render front.jpg
Bottle Distillery has been a user of the Milk Reception since 2019. The overlap between the former craft function of the Milk Reception and its function as a distillery is significant. Because of this overlap, there has been no reason to make major interventions to the property. Therefore, from a functional perspective, the exterior and interior of the building can largely remain in its original state.
Monumental and non-monumental features are preserved and remain functional.
(design of residential tower in the back: Kaan Architecten)
The Netherlands, Eindhoven

De Caai Milk Reception

melkontvangst_1600.jpg
foto 03.jpg
Existing tiled walls, tiled floors, landings, the characteristic meetingroom for the drivers who came to deliver the milk have been preserved. Even the contours of the old Campina milk tanks are still visible. Moreover, one of the concrete pedestals of the milk tanks now carries the distillation boiler. Nevertheless, a number of adjustments have been necessary to bring the Milk Reception up to current requirements in terms of its new function and (fire) safety: doors have been (re)installed on the east façade and terrace doors have been installed on the west façade. The adjustments were designed at the time by Wenink Holtkamp Architects. 

The Milk Reception now requires maintenance and restoration to maintain the monumental characteristics, as described in the Heritage Vision Rapport, in the long term. In addition, sustainability options are being considered. This always involves weighing functionality and feasibility against cultural-historical values. The most important interventions are the replacement of the single glass with hr++ glass and the embellishment/reconstruction of a number of façade sections. The original design of the infills of the concrete frames is partly restored in this way. The Melkontvangst is part of Zuivelfabriek Campina and is closely linked to the Melkfabriek, for which Niels Olivier Architect also designed the transformation. This is particularly the case for the exterior. Intended adjustments to the Milk Reception take account, where applicable, of the adjustments as realised for the Milk Factory. Detailing and colouring will therefore be closely aligned with the Milk Factory.
The renovated facade will be constructed in three partitions: the plinth finished with the white tiles, shadowboxes and glass partitions.
The Shadowboxes are conceptually part of the transparent façade section and contrasts with tiles and tile motif. Thus, we create a partly non transparant façade without adding a new material,

At the rear of the Milk Reception, a façade section was opened up and replaced by a closed steel façade with door that has now been painted over. Instead of reconstructing this facade part, we see an opportunity here to show something of the past. Proposal is to put a photo with an explanation of the original use with a "wallprint" on the facade.
facades
Project data:
Client:
Location:
Assignment:
Size:
Design:
Status:
Team:
Geva Vastgoed
Eindhoven (NL)
Industrial; Transformation
594 m2
2021
Construction
Niels Olivier, Boryana Kondeva
Similar projects:
Transformation
Transformation
Transformation
bottom of page