Strijp T, TQ 5&6

Nederland, Eindhoven
Gebiedsontwikkeling Strijp T
Het gebouw TQ maakt onderdeel uit van Strijp T in Eindhoven. Na de ontwikkeling van het inmiddels bekende Strijp S en Strijp R is dit het volgende voormalige Philips-terrein dat volledig getransformeerd gaat worden. Strijp T wordt een unieke campus voor de high-tech maakindustrie; “make, create and innovate” is het motto. Philips haalde er al grote successen met spin-offs zoals NXP en ASML, nu ziet men Strijp-T graag als de bakermat van de Brainport regio.  De ambitie is hoog. De gemeente heeft West 8, ook verantwoordelijk voor Strijp S, aangesteld om een masterplan te ontwerpen en de kwaliteit te bewaken.
Samen met Bo.2 architectuur en stedenbouw zijn wij verantwoordelijk voor het ontwerp van de transformatie van de gebouwen TQ 5 en 6 naar multifunctionele bedrijfs- of onderwijsruimte. 
 
Architecture Philips in the period 1960-1970
Het oorspronkelijke ontwerp van gebouw TQ is van begin jaren ’60, gemaakt door het Ingenieursbureau van Philips. Ondanks de functionele insteek, heeft het Ingenieursbureau in de loop der jaren een herkenbare architectuur ontwikkeld die met name in Eindhoven een cultuurhistorische waarde begint te krijgen. De gebouwen kenmerken zich door mooi en degelijk metselwerk, vaak een geleding met betonnen kaders, en modernistische, witte, stalen puien.  Daarom is er na sloop van de betonnen borstweringen voor gekozen een lichte geïsoleerde aluminium gevelconstructie terug te plaatsen die hieraan refereert en het karakteristieke raster van vloeren en gevelkolommen blootlegt. 
Ruimtelijke ingrepen
Wat direct opviel aan het gebouw dat in het verleden louter werd gebruikt voor de productie van onderdelen voor industriële toepassingen van Philips was de ingetogen entree die verscholen lag in de oksel van het gebouw. Vooraan in het ontwerpproces zijn we daarom op zoek gegaan naar strategische plaatsen om nieuwe entrees te maken; Een entree aan de door West 8 bedachte boulevard en een entree in het noordelijke trappenhuis (een markante, gemetselde toren en het hoogste punt van Strijp T). Voor de entree aan de boulevard is de gevel op de begane grond weggebroken en 8 meter teruggelegd waardoor er een 6 meter hoge onderdoorgang ontstaat direct aan de boulevard. Een nieuwe glazen entreepui zorgt voor een dubbele entree aan de boulevard.
Op de kop van de gemetselde toren aan de andere kant van het gebouw voegen we een grote luifel toe die de kenmerkende lijnen van de toren oppakt. Er ontstaat een trapeziumvormig, voor-de-hand-liggend geheel waarvan men het idee krijgt dat het altijd zo geweest is. Door de drie-dubbelle entree is het gebouw veel toegankelijker geworden wat beter past bij de ambitie; TQ wordt het kloppende hart van de creatieve maakindustrie. Daarnaast zorgen de entrees aan weerszijden van het gebouw voor meer interne flexibiliteit.
north entrance
Een andere markante toevoeging aan het gebouw zijn de 2-verdiepingshoge loggia’s. Enerzijds versterken deze loggia’s het raster doordat de verticale banden voor de loggia’s langs lopen, anderzijds verbinden de loggia’s de verdiepingen met elkaar. Er ontstaan diagonale doorzichten in het gebouw tussen de verschillende bedrijven. De loggia’s zijn tevens gedeelde tuinen die zich moeten gaan manifesteren als groene kamers. Ze zijn nagenoeg de enige onderbreking in de 4-meter hoge vrije vloeren. De plafonds van de loggia’s, evenals alle onderdoorgangen en het plafond van de luifel, worden uitgevoerd in geolied hout. De diepe bruinrode kleur van het hout straalt een zekere warmte uit binnen het rationele raster.
 
De dakverdieping van het gebouw is op te vatten als één groot dakterras met daarop een groot paviljoen. Het paviljoen krijgt een volledig glazen gevel waarop een wederom met hout bekleed dak lijkt te zweven. De originele betonnen dakrand van het gebouw is weggehaald en vervangen door een glazen balustrade zodat er van binnenuit volledig zicht is over heel Eindhoven. Er wordt naar gestreefd hier een publieke of gemeenschappelijke functie te huisvesten. Liefst een ontmoetingsplek voor heel Strijp T.
De kers op de taart is de boardroom bovenin de toren. Voorheen was dit een technische ruimte, maar door het openbreken van de gevel en het aanpassen van de constructie ontstaat er één grote ruimte met een prachtig uitzicht over de stad.
Project data:
Locatie:
Opgave:
Omvang:
Ontwerp:
Status:
Team:
In samenwerking met:
Strijp T, Eindhoven (NL)
Transformatie naar kantoorgebouw
13.000 m² (TQ5)
2200 m² (TQ6)
2016
In constructie
Niels Olivier, Frantisek Hanf, Robin-Jay King, Ioana Tsouka
Paul Goltstein, Bart Thal(Bo.2)
Bo.2 architectuur en stedenbouw
Vergelijkbare projecten:
Transformatie
Transformatie
Industrie hal