TAQ (uitbreiding)

Nederland, Eindhoven
High Tech bedrijf Settels Savenije (STTLS) groeit snel. Twee jaar na de verhuizing naar het pompgebouw TAQ op Strijp T, heeft STTLS ons opdracht gegeven om een ontwerp te maken voor een uitbreiding van 5000 m2 met een meetkamer, een cleanroom en een productiehal. De uitbreiding zal tegen de huidige productiehal geplaatst worden.
Architectuur
Gezien de grote schaal van de uitbreiding willen we dat het gebouw een hedendaagse weerspiegeling wordt van de omgeving. De gevels van de gebouwen op Strijp T, de typische Philips architectuur uit de jaren ’50-’60 van de vorige eeuw wordt vaak gekenmerkt door een stalen of betonnen raster met een invulling van glas of metselwerk. Zo ook de uitbreiding van TAQ. Het betonnen raster wordt ingevuld met prefab beton-, metselwerk- of glaspanelen. De grote ramen hebben niet de karakteristieke onderverdeling van de omliggende gebouwen, de huidige productietechnieken staan immers toe veel grotere glasvlakken te maken.
Een belangrijk onderdeel van het ontwerp is de zichtlijn die zich uitstrekt van de westgevel van het originele pompgebouw, door de productiehal naar een groot raam in de oostgevel van de uitbreiding.
TAQ extensie hoofdentree.jpg
Hoofdingang
Gevel impressie
Interieur
Gezien de voornaamste activiteiten van het bedrijf (precision manufacturing), is licht een belangrijk aspect. Hier willen we op een duurzame manier op inspelen. Daarom hebben we grote sheddaken ontworpen om zoveel mogelijk daglicht in de hal te krijgen. Tegelijkertijd refereren de sheddaken aan de omliggende fabrieksgebouwen waarvoor daklichten gebruikelijker waren bij afwezigheid van betaalbaar kunstlicht.
Ondersteunende ruimten zijn geclusterd en als een los object in het hart van de hal geplaatst. Daarnaast zijn alle binnenwanden van glas. Op deze manier hebben de sheddaken het meeste effect en heb je vanuit ieder punt in de hal een goed overzicht.
Project data:
Locatie:
Opgave:
Omvang:
Ontwerp:
Status:
Team:
Strijp T, Eindhoven, (NL)
Uitbreiding industrie hall, cleanroom
5700 m²
2018
In constructie
Niels Olivier, Robin-Jay King, Ioanna Tsouka
Vergelijkbare projecten:
Transformatie
Transformatie