Stadskade Tilburg

Nederland, Tilburg
In het centrum van Tilburg verrijst er een nieuwe wijk aan de Piushaven. Stadskade is hier onderdeel van en is een van de blokken op een voormalig industrieterrein dat wordt getransformeerd tot een levendige binnenstedelijke woonbuurt. Paul Goltstein van Bo.2 architectuur en stedenbouw heeft ons gevraagd om een groot deel van dit blok met hem te ontwerpen; 9  rijwoningen, een tweekapper en 11 appartementen. Het stedenbouwkundig plan is ook van Bo.2 architectuur en stedenbouw.
Central square
Centraal plein
Situatie
De penthouses staan terugliggend op het hoofdvolume. Enerzijds is dit gedaan om afstand te bewaren tussen de penthouses en de hogere toren aan de andere kant van de weg, anderzijds ontstaat er een enorm dakterras met een geweldig uitzicht.
Alle ramen in het gebouw zijn ontworpen van vloer tot aan het plafond, waardoor er van binnenuit goed zicht is op het water.
Apartmentbuilding
Penthouse
Apartmentbuilding east facade
Appartementsgebouw
Penthouse
Appartement oost gevel
All the apartments have a big balcony that overlooks the canal. The floorplan is designed foremost around them. The balconies are supported by steel profiles that make a visual connection to the terraced housing. The penthouses are set back from the façade on two sides. On one side this is done to keep more space in between  the block and an apartment tower on the next plot. On the side of the canal the setback makes it possible to have a big roof garden or balcony with an excellent view. All the windows stretch from ceiling to floor, so that also from the inside the view on the canal is guaranteed.
Terraced housing front facade
Voorgevel rijtjes woningen
20190418_Zadeldak  sfeer 1.jpg
Rijtjeswoningen
De rijwoningen zijn gesitueerd rond een informeel centraal plein. Het hoofdidee van deze huizen is om de keuken naast de entree aan dit autovrije plein te ontwerpen. De meeste keukens hebben openslaande deuren waardoor men meer geneigd is het plein als voortuin te gebruiken. Zo voelt het plein aan als een gemeenschappelijk binnenhof. De gevels, met metselwerk en karakteristieke kozijnen, passen goed bij het industriële karakter van de Piushaven. Evenals de stalen lateien, zichtbaar boven de ramen en als drager van de luifels boven de voordeuren.
Semidetached housing
2 onder 1 kap woningen
Project data:
Locatie:
Opgave:
Omvang:
Ontwerp:
Status:
Team:
In samenwerking met:
Tilburg (NL)
Woningbouw 
11 woningen and 11 appartementen
2016
In constructie
Niels Olivier, Paul Goltstein
Bo.2 architectuur en stedenbouw
Vergelijkbare projecten:
Transformatie
Transformatie
Industrie hal