Het Scharnier

Nederland, Arnhem

Buitenplaats Koningsweg
Net ten noorden van de stad Arnhem, op de rand van het natuurreservaat “De Veluwe” krijgt de nieuwe wijk “Buitenplaats Koningsweg” vorm. Een oude militaire kazerne wordt getransformeerd naar culturele enclave. Barakken worden appartementen, monumentale bunkers worden getransformeerd naar huizen en het gebied wordt omgevormd naar nest voor kunst. Het masterplan voor de transformatie van het gebied is gemaakt door het architecten bureau MVRDV en ontwerp bureau Buro Harro. In het hart van de enclave vind je het gebouw “het Scharnier”. Vroeger functioneerde dit gebouw als een militair theater en restaurant, nu is het een huis, werkplaats, expositie plaats, kantoor en artist in residence van een kunstenaar en zijn familie.
Architectuur
The meesten gebouwen op het terrein zijn gebouwd in de 60’s en 70’s, hierdoor is de architectuur gebaseerd op functie en is de materialisatie achterhaald. Om eerlijk te zijn krijgen dit soort gebouwen meestal geen tweede kans en zouden ze vervolgens neergehaald worden. In het licht van de historische waarde van het terrein en het duurzaamheidsstandpunt hebben we besloten om zoveel mogelijk te hergebruiken en waar we geforceerd werden om gevels of daken te vervangen hebben we duurzame materialen gebruikt. Door de nieuwe bouwregelgeving te hanteren in combinatie met een energie besparende pellet installatie en zonnepanelen is het huis bijna energie neutraal.
central void
Werkplaats
Het voormalige theater is de ideale ruimte voor werk en expositie. Het is een enorme, kolom vrije ruimte. Het dak wordt ondersteund door mooie ronde spanten die het interieur karakteriseren. De originele gevel was letterlijk uit elkaar aan het vallen en is volledig vernieuwd door slank gedetailleerde aluminium frames met houten bekleding. Een grote vouwbare deur is toegevoegd om een opening te maken voor de grotere kunstwerken.
Tegen het voormalige theater staat een drielaagse bakstenen gebouwtje dat werd gebruikt als een keuken, kantoor en technische ruimte. Door een paar nieuwe wanden te plaatsen en op andere plekken een paar wanden weg te halen, wordt in dit gebouw nu twee “artist in residence” appartementen en de studio van Florentijn Hofman gehuisvest.
 
Woning
Het voormalige restaurant wat in het tweelaagse bakstenen gebouw zat, was totaal niet bruikbaar voor een woning. Los van de vervallende trespa beplating en de rottende houten raamkozijnen, had het betonnen gebouw enorme toiletruimten een oude keuken met een bar en een grote eetzaal. Hierdoor hebben er twee grote interventies plaatsgevonden. Ten eerste hebben we een vide ontworpen in het centrum van het gebouw om de begane grond en de verdieping te verbinden en het grote restaurant op te splitsen in twee gedefinieerde ruimten; het eetgedeelte en het woongedeelte. In de vide hebben we een nieuwe entree gemaakt om de centrale hal en de tuin te verbinden. Ten tweede hebben we het terras overdekt op de kop van het gebouw, om op de verdieping een gezellige afgesloten half-buiten eetkamer te maken.
De gevel van het huis is deels vernieuwd. De noordzijde van het gebouw is gericht op een rustige, omsloten tuin. De gevel is gemaakt met behulp van een nieuw aluminium frame binnen de bestaande originele structuur. Er komt een heleboel daglicht binnen zonder dat er een probleem ontstaat van oververhitting in de zomer. Aan deze zijde is de charme van de typische zestiger jaren architectuur zichtbaar. De zuidzijde van het gebouw, richting de publieke weg en het terras is meer gesloten om de woning van privacy te voorzien.
De vervallen originele gevel en het dak zijn vervangen door een hedendaagse gevel in een combinatie van hout en staal. Een eigenzinnige compositie van grote vierkante ramen en langgerekte horizontale ramen die afwijken van het originele gebouw symboliseren de transformatie. De ramen worden voorzien van te openen vouwbare geperforeerde panelen om zonlicht te filteren en om privacy te garanderen. 
Project data:
Locatie:
Opgave:
Omvang:
Ontwerp:
Status:
Team:
Arnhem (NL)
Villa & Werkruimte
400 m² & 700 m²
2017
In constructie
Niels Olivier, Robin-Jay King
Vergelijkbare projecten:
Woningbouw
Transformatie
Transformatie