Hurkse Bogen

The Netherlands, Eindhoven

Restoration and transformation
The original design of Hurkse Bogen dates from 1955. Over the years, the facade of the buikding is messed up and the appearance is outdated.
 
The halls are full of potential, but no one sees it anymore. The characteristic arches on the Beemdstraat got repainted in variegated colors, and the facade advertising conceals the beautiful construction of the specific, semicircular arched roofs, the so-called Fusée roofs *. Furthermore, the distinctive skylights are sealed with bitumen. The facade on the Lodewijkstraat is almost completely closed so that the interior remains hidden from passers-by. As a result, the building has become a dark industrial hall over the years.
 
With a few simple interventions, we turn the building back into a light and lively industrial hall again, which does justice to the original monumental character. By making several cut-outs in the building, we create two patio-like outdoor spaces that bring more daylight into the building and make the characteristic arches visible. With these cut-outs, the complex will be divided into three units, with their own representative entrance, marked by a new office building in three floors.
 
In the design the Fusée roofs will be retained and the concrete structure will be renovated to meet the current standards. The characteristic skylights are fitted with new glass brick elements. The total appearance is strengthed by the rhythm of the columns, the eaves and by the transparent infillings.

The original facade and the cut-outs will get executed with new (glass) facades, everything to make the beautiful arch construction and the new functions visible from the outside. The original concrete structure gets reused, but the new interventions become characterized by avoiding concrete. The concrete column grid continues over the office buildings. However, the execution is more sustainable by using wood and steel.
tower loggia
Four arches with history
The design for Hurkse Bogen, the renovation and transformation of the business complex on the Lodewijkstraat and the Beemdstraat in Eindhoven, builds on an almost 70-year history.
Bouwonderneming Goevaers has been building, managing, and renting out business premises since 1952. At the beginning of the 1950s, the then still young company realised the industrial halls with their four characteristic arched roofs. After Philips, the first user to settle here, it was used as a retail property by Paradigit and a Camping Market for years. The complex is owned to this day. The renovation and transformation of Hurkse Bogen are in line with Goevaers' sustainable long-term vision. The plan includes business units that are up-to-date and that meet the latest standards.
Fusée roofs
The characteristic arches of the halls are designed as so-called Fusée roofs. A roof construction, mainly used in the Netherlands in the 1940s and 1950s in industrial halls. It is an ancient construction principle, which was already used by the Byzantines. The principle consists of hollow cylinders, which taper in one end to fit into the next cylinder. In this way, strings are created that connect in an arc-like manner. During construction, the arched roofs are temporarily supported by mobile steel or wooden molds until the concrete layer on top of strings has hardened and the steel rods are installed. Because no beam construction is required and a separate ceiling construction is not necessary, an advantageous building volume is achieved. Moreover, roof lights can be installed simply in the direction in which the cylinders are fitted. Fusée roofs combine high structural strength with a low own weight. The thermally insulating effect of the fusées is (certainly by the standards of that time) a plus. The use of materials is also very efficient. The result is durable and cheap construction.
inner street
Project data:
Location:
Assignment
Size:
Design:
Status:
Team:
Eindhoven (NL)
Industrial; Transformation
9 000 m²
2020
Provisional design
Niels Olivier, Boryana Kondeva
Similar projects:
Transformation
Transformation
Housing
current front facade